В поточному році, згідно екстрених повідомлень, в Одеській області зареєстровано 34 випадки отруєння, із них 9 дітей (06.11.2020 одна дитина померла).
За даними епідрозслідування, проведеного фахівцями ДУ «Одеський ОЛЦ МОЗ України», всі постраждалі вживали свіжі дикорослі гриби, зібрані власноручно або куплені на агропродовольчих ринках та в місцях стихійної торгівлі.
Перебіг захворювання середнього ступеню важкості у 21 постраждалого, легкого ступеню - у 8. Важкий перебіг захворювання у потерпілої з смт. Саврань, дівчинки 9 років, до якої «Швидка допомога» була викликана майже через добу після появи перших скарг. Дитина у вкрай тяжкому стані була перевезена з Савранської ЦРЛ в Одеську обласну дитячу клінічну лікарню, звідки доправлена в Київ в реанімаційне відділення лікарні «ОХМАТДИТ». Дитина померла.
Щоб гарантовано убезпечити себе та своїх рідних від отруєнь грибами необхідно:
- Використовувати в їжу гриби промислового вирощування.
- Не купувати гриби на стихійних ринках.
- Якщо ви не можете відмовитися від тихого полювання не слід нехтувати основними правилами:
1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.
2. Грибів, яких ви не знаєте, або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі.
3. Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.
4. Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств та сміттєзвалищ.
5. Не вживайте грибів в сирому вигляді.
6. Перед вживанням обов'язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
7. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби.
8. Не слід вживати грибні страви дітям, хворим з захворюваннями травної системи, особам похилого віку, вагітним та жінкам у період лактації.
9. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером
10. Не купуйте на базарах суміші грибів у вигляді грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.
11. Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
- негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
- залишки грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Бережіть себе та своїх дітей!
Управління з питань цивільного захисту,
оборонної,мобілізаційної, режимно-секретної роботи
та взаємодії з правоохоронними органами