Як відомо, адаптивний карантин продовжено до 31 липня цього року, адже кількість інфікованих осіб COVID-19 невпинно зростає.
Тому нагадуємо: масковий режим, соціальна дистанція, дезінфекція, це прості речі, які дозволять вберегти своє життя та захистити інших від COVID-19.
І страхувальникам, і застрахованим особам нагадуємо: елементарні основні заходи профілактики можуть вберегти від зараження коронавірусом.
Для чіткого дотримання дезінфекційних заходів необхідно визначити осіб, відповідальних за організацію та контроль, а також проведення дезінфекційних заходів на підприємстві.
Для безпосереднього проведення дезінфекції необхідно:
• виділити засоби та інвентар для проведення дезінфекції;
• ознайомити відповідальних з правилами та умовами приготування робочих розчинів та проведення дезінфекції, застосуванням засобів індивідуального захисту, технікою безпеки, тощо.
Що дезінфікують на робочому місці?
• поверхні;
• особливу увагу слід приділяти поверхням, що знаходяться в зонах максимального скупчення людей, дихання людей або найчастіше торкаються руками (поручні, ручки дверей, столи, оргтехніка, у т.ч. комп’ютерна миша, тощо);
• руки.
Що використовують?
Для дезінфекції використовують хімічні та фізичні фактори дезінфекції.
Фізичні фактори – це регулярне провітрювання приміщень, дуже зручно використання УФ-випромінювачів при їх наявності. Текстильні вироби можуть бути випрані при температурі 60-90° С зі звичайним побутовим миючим засобом.
Хімічні деззасоби повинні:
• бути дозволеними до застосування в Україні;
• бути легкими в застосуванні (бажано – мати таблетовану форму для чіткого та швидкого дозування):
• забезпечувати якісну дезінфекцію при невисокій концентрації розчину;
• бажано мати пролонговану дезінфікуючу дію;
• бути сумісними з матеріалами, з яких виготовлені поверхні або вироби;
• не псувати поверхні та вироби, бажано не мати неприємного запаху.
Хімічні деззасоби використовують на підставі ретельного дотримання інструкції щодо застосування при вірусних інфекціях.
Дезінфекцію приміщень треба проводити не рідше 1 разу на день, поверхні мають оброблятися спиртовмісними антисептиками регулярно - декілька раз на день (якщо сильно забруднені - бажано кожні 3 години).
Правила проведення дезінфекції:
• дезінфекцію треба проводити після якісного миття (вологого прибирання);
• суворе дотримання інструкції із застосування;
• наявність всього необхідно для проведення заходів, у т.ч. засобів індивідуального захисту при необхідності;
• чітке дотримання правил безпеки роботи з деззасобом.
Дотримання гігієни рук – один з основних заходів профілактики інфекції!
Миття рук з милом .
• тривалість процедури — 20–40 с;
• вода має бути теплою (комфортної температури), а не холодною чи гарячою;
• обов’язкова процедура, якщо руки видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету, якщо відсутній антисептик для рук;
Обробка рук спиртовмісним антисептиком.
• спиртовмісний антисептик для рук — розчин із вмістом спирту 60–80% або із 2% хлоргексидину (інші засоби, що реалізують як «антисептик для рук», наприклад настій ромашки або розчини із 40% вмістом спирту, не є такими);
• антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук (в середньому на одну обробку слід використовувати 3 мл розчину, а це 24–27 «пшиків» кишеньковим диспенсером, тому рекомендовано його просто наливати в долоню);
• тривалість обробки — близько 30 с;\
• особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду);
• у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщини шкіри;
• контролюйте доступ маленьких дітей до антисептика (він містить спирт і токсичний для прийому всередину).
Бережіть себе і тих, хто поруч.
О. Гаврилюк, страховий експерт з охорони праці Білгород-Дністровського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області