Увага! Бактеріальний рак винограду


13.02.2023 15:11 59

Бактеріальний рак – шкідливе захворювання, особливо у молодих виноградниках та рослин на стадії вкорінення. Збудник – Rhizobium radiobacter має багато штамів, які заражують широке коло дводольних та однодольних рослин. Бактерія широко розпов- сюджена у багатьох країнах світу.

Симптоми. Характерною ознакою захворювання є шорсткі пухлини зернистої структури. Спочатку вони блідно-жовті і м’які, але з часом темніють, стають твердими та руйнуються. Пухлини утворюються як на корені, так і на надземній частині лози. Існує два типа пухлин: локальний, коли пухлина розвивається на одному місці, частіше в основі стебла, і дифузний, що охоплює більшу частину стебла. Локальна форма частіше проявляється в області корене- вої шийки молодих саджанців та на бруньках. Дифузна форма проявляється на ранах чи у тріщинах, утворених на стеблі під впливом низьких температур.

Цикл розвитку. Бактерія починає свій розвиток з відновленням вегетації. В залежності від умов і наявності рослинних залишків у ґрунті вона може зберігати свою життєздатність до 2 років. Зараження рослин відбувається через мікроранки, нанесені при посадці, щепленні, обробці ґрунту, комахами чи дією інших зовнішніх факторів.

Умови розвитку хвороби. Сприятливі умови для розвитку хвороби створюються весною під час теплої (до 22-25 °С) та вологої погоди або при вимерзанні чи після граду. Заходи боротьби. Бактеріальний рак важко видалити з ділянки, але можливо мінімізувати його розповсюдження. Укорінення живців має відбуватися на дренованих ділянках. Необхідно вживати запобіжні заходи від нанесення механічних пошкоджень рослинам при обробці ґрунту.

Державний фітосанітарний інспектор О.В. Прищепа




Білгород-Дністровська міська рада, 2024 рік