До Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення, отримане по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 25 вересня 2023 року № 2023.6455-fup 12, стосовно виявлення Bacillus cereus в соусі «Cheddar Cheese Sauce» (3000 g), партія 2329233, дата виробництва 21.06.2023, виробник: Lekkerkerker Food, Netherlands, що експортувався з Нідерландів до України.
Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.
У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області: та email: bilgdnestr@odesa.consumer.gov.ua.
Довідково.
B. cereus широко розповсюджена в навколишньому середовищі, часто висівається з ґрунту та рослин. Здатна утворювати спори за несприятливих умов: вони можуть існувати без поживних речовин та утворювати вегетативні форми при більш високих температурах.
B. cereusвикликає два типи харчових токсикоінфекцій у людини:
Діарейний: виникає при вживанні контамінованої їжі, коли бактерія виділяє токсини в тонкому кишківнику. Ця форма може проявлятися діареєю, кольками й іноді нудотою, але зазвичай без блювоти.
Блювотний: виникає якщо cereusвиділяє різні типи токсинів в контамінованій їжі. Нудота та блювання виникають через декілька годин після отруєння.