Рекомендації для роботодавців щодо запровадження запобіжних заходів розповсюдження COVID-19 на робочих місцях


09.04.2020 10:27 739

ВООЗ та органи охорони здоров’я в усьому світі вживають заходів щодо стримування спалаху COVID-19.

В Україні  запроваджено режим надзвичайної ситуації.

Усі верстви нашого суспільства – включаючи бізнес, роботодавців – повинні приєднатись до профілактичних заходів, для того щоб зупинити поширення цієї хвороби.

Як поширюється COVID-19

Коли хвора людина чи носій захворювання з COVID-19 кашляє або видихає, виділяються краплі зараженої рідини. Більшість із них потрапляють у навколишнє середовище, поверхні та предмети – наприклад, письмовий стіл, телефони.

Люди можуть інфікуватись COVID-19:

– торкаючись забруднених поверхонь чи предметів, а потім торкаючись  очей, носа чи рота;

– через повітряно-крапельний шлях від хворого на COVID-19, стоячи на відстані одного метра від інфікованої особи (іншими словами, COVID-19 поширюється аналогічно грипу).

Більшість осіб, які інфіковані COVID-19 відчувають легкі симптоми хвороби та з часом одужують. Однак перебіг хвороби може бути більш складним та супроводжуватись ускладненнями такими як пневмонія. Такі хворі потребують термінової госпіталізації.

Ризик ускладнень захворювання зростає з віком, а саме:

– люди старше 40 років є більш вразливими, ніж люди до 40 років;

– люди з ослабленою імунною системою та люди з такими захворювання, як діабет, захворювання серця та легенів тощо.

Прості способи запобігти поширенню COVID-19 на робочому місці

Низькі затрати, що наведені нижче, допоможуть запобігти поширенню інфекцій на робочому місці, таких як застуда, грип та шлункові розлади. Захищайте своїх клієнтів, підрядників та працівників.

Роботодавці повинні запроваджувати профілактичні заходи, навіть якщо випадки COVID-19 не зареєстровані у місті, де вони здійснюють свою господарську діяльність.

Своєчасно запроваджені профілактичні заходи можуть скоротити втрачені робочі дні через хворобу та зупинити або сповільнити розповсюдження

COVID-19, якщо він потрапляє на одне з ваших робочих місць.

Переконайтесь, що робочі місця ваших працівників чисті та гігієнічні

Поверхні (наприклад, столи та усі робочі поверхні, телефони, клавіатури, тощо) потрібно регулярно протирати дезінфікуючим засобом.

Чому? Тому, що забруднення на поверхнях, які торкаються співробітники та замовники, є одним із основних джерел поширення COVID-19.

Потрібно сприяти регулярному та ретельному миттю рук працівниками, підрядниками та замовниками (споживачами).

Розмістіть диспенсери із дезінфікуючими засобами у всіх видних місцях (біля робочих місць). Подбайте, щоб ці диспенсери були розміщені на видних місцях навколо робочих місць та регулярно заправлялися.

Розмістіть постери (плакати) на видних місцях, що рекламують миття рук, про це можна запитати у місцевому органі охорони здоров’я.

Поєднуйте вищенаведені заходи з іншими комунікаційними заходами, такими як надання рекомендацій (прочитання лекцій) фахівцям з охорони праці щодо здоров’я працівників. Проводьте брифінги, зустрічі та пропагуйте необхідність миття рук.

Переконайтесь, що персонал, підрядники та замовники (клієнти) мають доступ до місць, де вони можуть отримати доступ до води з милом.

Чому? Оскільки миття рук вбиває вірус на ваших руках і запобігає поширенню COVID – 19.

Необхідно сприяти наявності чистого повітря на робочому місці

Розмістіть плакати (постери), що пропагують чисте повітря на робочих місцях. Поєднуйте такі заходи з іншим комунікаційними заходами (інструктажі, навчання), що пропагують гігієну та охорону праці. Проводьте брифінги та наради з широким колом фахівців із зовні тощо.

Переконайтеся, що маски для обличчя, інші тканинні засоби індивідуального захисту доступні на робочих місцях, де є скупчення людей ізнежитєм (кашлем) на роботі. Для утилізації одноразових масок (фільтрів для масок) мають бути передбачені спеціальні урни для їх утилізації.

Чому? Оскільки виконання вимог щодо гігієни праці на робочих місцях перешкоджає поширенню COVID-19.

Особам з температурою вище 37 ºC необхідно залишатись вдома (або працювати вдома).

Особам з температурою, вищою за 37.3 ºC прийом жарознижуючих ліків таких, як парацетамол/ацетамінофен, ібупрофен або аспірин, може тільки замаскувати захворювання (інфікування).

Ведіть постійне спілкування з працівниками, видавайте працівникам прокламації, що рекомендують залишатись вдома (у випадках, коли працівники мають лише легкі симптоми COVID-19).

Розміщайте плакати з рекомендаціями щодо профілактики розповсюдженню COVID-19 на робочих місцях. Поєднайте ці заходи із поширенням інформації іншими каналами зв’язку, які зазвичай використовуються у вашій організації або бізнесі.

Ваші служби з охорони праці, місцеві органи охорони здоров’я або інші партнери можуть розробили заходи щодо просування інформаційної кампанії із профілактики розповсюдження COVID-19.

Підготовка вашого бізнесу у випадку, якщо COVID-19 потрапить у ваш колектив

Поміркуйте, як визначити осіб, які можуть перебувати в зоні ризику та підтримайте їх, не допускайте випадків дискримінації осіб, які працюють на Ваших робочих місцях.

Сюди можна віднести осіб, які нещодавно їздили у райони інфікування COVID-19, осіб, які мають інші серйозні захворювання (наприклад, з діабетом, захворюванням серця та легенів, інші хвороби, які пов’язані з віком).

Використання телекомунікаційних технологій допоможе вашому бізнесу продовжувати працювати, поки ваші співробітники знаходяться на відстані.

Розробити план надзвичайних ситуацій  та можливість роботи бізнесу безперервно в умовах спалаху COVID-19. Розроблений план із надзвичайних ситуацій допоможе впоратись з іншими (схожими) ситуаціями, які стосуються захворюваності.

Підкресліть такі ключові моменти, як:

Важливість залишатися подалі від роботи, навіть якщо вони мають лише легкі симптоми або довелося приймати прості ліки (наприклад, парацетамол,ібупрофен), які можуть маскувати симптоми

Будьте впевнені, що ваш план стосується психічного здоров’я та соціальних наслідків випадку COVID-19 на робочому місці чи в громаді та пропонує інформацію для підтримки для малого та середнього бізнесу та внутрішнього здоров’я, добробуту персоналу, підтримку, розвиток партнерських стосунків та планів із закладами охорони здоров’я та соціальними службами.

Пам’ятайте:

Прості запобіжні заходи та планування можуть мати велике значення.

Зараз дії допоможуть захистити ваших співробітників та ваш бізнес.

Бережіть себе! Бажаємо міцного здоров'я!

Начальник відділення

О.М. Припіяло




Білгород-Дністровська міська рада, 2024 рік